کلام نخست ( ماهنامه شماره ۷۶ )
مسأله احیای برجام و بازگشت ایالات متحده آمریکا به تعهدات برجامی خود مهم ترین مسأله عرصه سیاست خارجی کشور به حساب می آید. از این رو، سرمقاله این شماره از نامه آینده پژوهی به کنکاش پیرامون نقشه راه جمهوری اسلامی ایران برای مقابله با فریب راهبردی ایالات متحده در خصوص تکرار چرخه برجام می پردازد. سرمقاله با احتساب شرایط داخلی ایران و نسبت آمریکا با برجام، پیشنهاداتی راهبردی برای مدیریت این مسأله ارائه می دهد.
تقویت روابط عراق و عربستان سعودی در پی سفر نخست وزیر عراق به این کشور و تأثیر آن بر شرایط سیاسی منطقه و نقش جمهوری اسلامی ایران در غرب آسیا، موضوع دو یادداشت حوزه سیاست خارجی است. مقاله نخست به بررسی تأثیر ارتقای روابط بین دو کشور بر جایگاه منطقه ای ایران می پردازد. مقاله دوم به تأثیرات این روابط بر فضای سیاسی و امنیتی غرب آسیا و کشور های حاشیه خلیج فارس اشاره می کند. سند همکاری راهبردی ایران و چین نیز از دیگر موضوعات داغ سیاست خارجی است که در این شماره بدان پرداخته شده است. چشم انداز روابط ایران و چین در پرتو سند همکاری بیست و پنج ساله و ابعاد گوناگون این رابطه، موضوع یکی از مقالات این شماره از نامه آینده پژوهی است. روابط و زورآزمایی ایالات متحده و چین در منطقه غرب آسیا و تأثیر سند همکاری ایران و چین بر این رقابت، موضوع دیگری است که مورد مداقه قرار گرفته است.
در حوزه مسائل داخلی، انتخابات ریاست جمهوری و مؤلفه مشارکت مهم ترین مسأله نظام سیاسی کشور محسوب می شود. از این رو، در مقاله ای با تمرکز بر این دوره از انتخابات، به موضوع خشونت و آستانه تحمل اجتماعی پرداخته شده است. خشونت به عنوان یک کنش اجتماعی و تأثیر و تأثر آن از فضای سیاسی کشور، به خصوص در بازه برگزاری انتخابات، از جمله مسائلی است که تصمیم گیران حوزه امنیت ملی توجه ویژه ای به آن خواهند داشت. این مقاله به ارائه چارچوب نظری و نیز برخی پیشنهادات سیاستی پرداخته است. شبکه اجتماعی کلاب هاوس و فرصت ها و تهدید های ناشی از گسترش مخاطبان ایرانی آن، موضوع بخش فضای مجازی این شماره می باشد. بررسی راهبردی آینده این بستر و ارائه پیشنهادات سیاستی از جمله موضوعات مطرح در این یادداشت است.
در حوزه رصد، گزارش روند های جهانی افق ۲۰۴۰ شورای ملی اطلاعات آمریکا مورد بررسی قرار گرفته است. این گزارش، محرک های ساختاری تغییرات روند های جهانی را مورد مطالعه قرار داده است. در این یادداشت، اولین محرک ساختاری، یعنی نیروی انسانی مورد توجه قرار گرفته است. در بخش پایانی، ادامه معرفی رویکرد تحلیل ریخت شناسی و ارتباط آن با روش های تدوین سناریو مورد مطالعه قرار گرفته است.