کلام نخست ( ماهنامه شماره ۷۲ )

عادی سازی روابط مابین رژیم صهیونیستی و در رأس آن کشور امارات متحده عربی و نیز بحرین و به دنبال آن، همکاری های اقتصادی، سیاسی و امنیتی این کشورها، پیامدهای کوتاه مدت و بلند مدت بسیاری برای صلح و ثبات منطقه و رویکرد سیاسی قدرت های منطقه ای و فرامنطقه ای در پی خواهد داشت. این شماره از ماهنامه به بررسی موضوعات حول این رویداد می پردازد. از این رو سرمقاله این شماره از ماهنامه به بررسی پیامدهای سیاسی، امنیتی و نظامیِ روند عادی سازی حاکمیت های عربی خلیج فارس بر جایگاه محور مقاومت می پردازد. سناریو های پیش روی جریان مقاومت و تهدیدات و فرصت های علنی سازی روابط اعراب و رژیم صهیونیستی از جمله موضوعاتی است که در سرمقاله به آنها پرداخته می شود.
سایر مقالات، به بررسی روابط ویژه امارات متحده عربی و پیامدهای منطقه ای آن می پردازد. موازنه قدرت های منطقه ای در پی فرآیند عادی سازی از دیگر موضوعاتی است که از منظر دیدگاه های مختلف به آن پرداخته شده است. پیشران های روند عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی از دیگر موضوعات این ماهنامه حول پرونده ویژه عادی سازی می باشد. در حوزه امنیتی، پایان تحریم های تسلیحاتی ایران ذیل برجام و واکنش های احتمالی ایالات متحده برای جلوگیری از عملی شدن این رخداد از منظر اندیشکده های بین المللی از دیگر موضوعات این شماره از ماهنامه نامه آینده پژوهی می باشد. در بخش فناوری، مطالعه و بررسی رویکردهای آماری پیش بینی نتایج انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده عنوان دیگری است که مورد مداقه قرار گرفته است. مقایسه نتایج حاصل از پیش بینی های آماری با افکارسنجی های ملی آمریکا از مباحث این مقاله به شمار می رود. در پایان نیز به بررسی رویکرد تحلیلِ پویای شبکه بازیگران، که در تحلیل رقابت های چندجانبه، کارایی بسیاری دارد، پرداخته شده است.

ماهنامه شماره ۷۲

۱۰ عنوان تخصصی
فرمت PDF
مقاله های اورگانیک و تخصصی
ساختار بصری
کاملا رنگی

تعداد صفحات

این ماهنامه در ۳۶ صفحه A4  با بالاترین کیفیت ممکن خروجی PDF گرفته شده است تا شما مخاطب گرامی بتوانید این ماهنامه را در موبایل و کامپیوتر به راحتی مشاهده کنید . لازم به ذکر است که استفاده از مطالب این ماهنامه در سایت های شخصی و تجاری با ذکر منبع و اجازه نامه رسمی از موسسه افق آینده پژوهی راهبردی بلا مانع می باشد .

تعداد عناوین اصلی این ماهنامه ۱۰ عنوان می باشد

 عادی سازی روابط عربی-صهیونیستی و آینده محور مقاومت در غرب آسیا

  •  پیشران های ارتباط کشورهای عربی با اسرائیل در آینده
  • روابط امارات و رژیم صهیونیستی و تأثیر آن بر نقش منطقه ای جمهوری اسلامی ایران
  • عادی سازی روابط امارات با رژیم صهیونیستی: عوامل و پیامدها
  • راهبردهای آمریکا در مهار چین معطوف به جایگاه قدرت منطقه ای ایران
  • عادی سازی روابط کشورهای عربی خلیج فارس و رژیم صهیونیستی: پیامدها برای موازنه قدرت منطقه ای
  • تولید خُرده رهبران اجتماعی در فضای مجازی
  • تحریم تسلیحاتی ایران وگزینه های پیش روی امریکا از منظر اندیشکده های بین المللی
  • انتخابات ریاست جمهوری آمریکا از منظر افکارسنجی و داده
  • تحلیل شبکه پویای بازیگران(قسمت اول)
نویسندگان و محققان این شماره از ماهنامه

علیرضا خسروی

علی اکبر اسدی

محسن خاکی

جاسم عطایی

حسین شاه محمدی

 عادی سازی روابط عربی-صهیونیستی و آینده محور مقاومت در غرب آسیا

  •  پیشران های ارتباط کشورهای عربی با اسرائیل در آینده
  • روابط امارات و رژیم صهیونیستی و تأثیر آن بر نقش منطقه ای جمهوری اسلامی ایران
  • عادی سازی روابط امارات با رژیم صهیونیستی: عوامل و پیامدها
  • راهبردهای آمریکا در مهار چین معطوف به جایگاه قدرت منطقه ای ایران
  • عادی سازی روابط کشورهای عربی خلیج فارس و رژیم صهیونیستی: پیامدها برای موازنه قدرت منطقه ای
  • تولید خُرده رهبران اجتماعی در فضای مجازی
  • تحریم تسلیحاتی ایران وگزینه های پیش روی امریکا از منظر اندیشکده های بین المللی
  • انتخابات ریاست جمهوری آمریکا از منظر افکارسنجی و داده
  • تحلیل شبکه پویای بازیگران(قسمت اول)
عکس مقاله  عادی سازی روابط عربی-صهیونیستی و آینده محور مقاومت در غرب آسیا

عادی سازی روابط عربی-صهیونیستی و آینده محور مقاومت در غرب آسیا

عادی سازی روابط بین برخی کشورهای عربی خلیج فارس و رژیم صهیونیستی پیامدهای مختلفی برای روندهای سیاسی و امنیتی منطقه غرب آسیا دارد. در این میان اثرگذاری این مسأله بر آینده ی محور مقاومت در منطقه به عنوان پرسش کلیدی محسوب می شود. در این نوشتار ضمن اشاره به رویکرد هر یک از کشورهای عربی خلیج فارس به موضوع عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی، به تبیین اثرات عادی سازی بر آینده محور مقاومت با تأکید بر سه محور اساسی خواهیم پرداخت که عبارتند از: مسأله فلسطین و عناصر هویتی و انسجام درونی محور مقاومت؛ بقا و امنیت بازیگران مقاومت و؛ ظرفیت نفوذ و نقش آفرینی بازیگران مقاومت در منطقه به مثابه مؤلفه ای معطوف به دگرگونی های راهبردی.

عکس مقاله پیشران های ارتباط کشورهای عربی با اسرائیل در آینده

پیشران های ارتباط کشورهای عربی با اسرائیل در آینده

آغاز روابط رسمی و علنی رژیم امارات متحده، الگویی جدید در ساختار ژئوپلیتیکی منطقه ایجاد کرده است. نادیده انگاشتن کامل مسأله فلسطین در عین خروج امارات عربی از ذیل رهبری سیاسی عربستان سعودی از مهمترین این تغییرات است. همچنین “وجود منابع غنی نفت و دولت های رانتیر” ، “فقه سیاسی سُنّی حنبلی که توجیه کننده حکومت شخص فاسد است”، “حمایت غرب و ایالات متحده ” و “شرایط رفاهی نسبتا خوب” این اعتماد به نفس و انگیزه را به برخی دیگر ازحاکمان منطقه خواهد داد تا نسبت به برقراری روابط علنی با رژیم صهیونیستی اقدام نمایند.  در حالی که هیچ مانع مؤثری برای جلوگیری از شکل گیری چنین روابطی در آینده وجود نخواهد داشت؛ حداقل در کوتاه مدت می توان به هفت عامل برای تعیین قرب و بعد زمانی این رابطه اشاره کرد: انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در ماه نوامبر و تثبیت موقعیت نتانیاهو؛ افزایش قوای امنیتی و موازنه قوا؛ اختلاف مؤثر با همسایگان؛ کسب پرستیژ بین المللی؛ حساسیت جامعه در قِبال رابطه با رژیم صهیونیستی؛ ایران هراسی؛ داعیه رهبری بر جهان اسلام

عکس مقالهروابط امارات و رژیم صهیونیستی و تأثیر آن بر نقش منطقه ای جمهوری اسلامی ایران.

 روابط امارات و رژیم صهیونیستی و تأثیر آن بر نقش منطقه ای جمهوری اسلامی ایران

در مقاله پیشِ رو، نویسنده با طرح این پرسش که عادی سازی روابط بین اسرائیل و امارات متحده عربی با میانجی گری ایالات متحده چه تأثیری بر نقش منطقه ای ایران خواهد داشت؟؛ و پیامدهای احتمالی آن بر منطقه و دیگر کشورهای خلیج فارس چگونه قابل بررسی است؟ تلاش نموده است مجموعه تحلیل های موجود از آینده این روابط را در ذیل دو دسته پیامدهای مثبت و منفی جمع بندی نماید.

عکس مقاله عادی سازی روابط امارات با رژیم صهیونیستی: عوامل و پیامدها

 عادی سازی روابط امارات با رژیم صهیونیستی: عوامل و پیامدها

عادی سازی روابط امارات عربی متحده با رژیم صهیونیستی به عنوان تحولی مهم در روابط عربی و منطقه ای این رژیم محسوب می شود که از عوامل متعددی ناشی شده و پیامدهای متعددی را در پی دارد . در حالی که مقامات صهیونیستی همواره از عادی سازی روابط با کشورهای عربی استقبال کرده اند، تغییر در فهم رهبران امارات از شرایط منطقه ای و امنیتی خود به عنوان مهمترین عوامل در عادی سازی روابط بین طرفین بوده است. در این راستا درک تهدیدآمیز از نقش محور اخوانی و مقاومت در منطقه، تأکید بر گسترش روابط راهبردی با واشنگتن و بهره گیری از ظرفیت های رژیم صهیونیستی در موازنه سازی منطقه ای به عنوان مهمترین عوامل بوده اند. همچنین تأثیرات متفاوت این تحول بر مسأله فلسطین و نقش آن بر عادی شدن روابط سایر کشورهای عربی با رژیم صهیونیستی در این خصوص اهمیت دارد.

عکس مقاله راهبردهای آمریکا در مهار چین معطوف به جایگاه قدرت منطقه ای ایران

راهبردهای آمریکا در مهار چین معطوف به جایگاه قدرت منطقه ای ایران

در یک دهه اخیر چین توانسته با توسعه در امور اقتصادی، سیاسی، نظامی و فن آوری، خود را به عنوان رقیبی جدی برای آمریکا معرفی نماید. مسلماً اصطکاک این دو رقیب در امور بین المللی و منطقه ای امری حتمی بوده و خواهد بود. در این بین منطقه خلیج فارس نیز از این قاعده مستثنی نیست و شاهد رقابت این دو قدرت در این منطقه هستیم. در این مقاله به بررسی اقدامات محتمل آمریکا در مهار چین معطوف به تأثیراتی که از ناحیه آن بر جمهوری اسلامی ایران و جایگاه منطقه ای آن اعمال خواهد شد می پردازیم.

عکس مقاله عادی سازی روابط کشورهای عربی خلیج فارس و رژیم صهیونیستی: پیامدها برای موازنه قدرت منطقه ای

 عادی سازی روابط کشورهای عربی خلیج فارس و رژیم صهیونیستی: پیامدها برای موازنه قدرت منطقه ای

عادی سازی روابط بین امارات عربی متحده و بحرین با رژیم صهیونیستی به عنوان تحولی تاریخی در مناسبات بین کشورهای عربی خلیجِ فارس با این رژیم محسوب شده و می تواند به تدریج بسترهایی را برای شکل گیری همکاری ها و اتحاد راهبردی بین طرفین به وجود آورد. در این میان دو قطب دیگر کشورهای مسلمان یعنی محور مقاومت به رهبری جمهوری اسلامی ایران و محور اخوانی به رهبری ترکیه به عنوان دو مخالف اصلی این تحول در سطح منطقه ای محسوب می شوند که بسترها و فرصت هایی برای توسعه همکاری های راهبردی بین آنها برای موازنه سازی در برابر این ائتلاف در حال شکل گیری وجود دارد. اما به رغم این مهم، عدم قطعیت ها در دو موضوع شدت همکاری های احتمالی بین کشورهای عربی و رژیم صهیونیستی از یک سو و میزان تمایل و آمادگی محور مقاومت و اخوانی برای همکاری های راهبردی و بلندمدت در برابر محور عربی – صهیونیستی آینده موازنه قدرت منطقه ای را با ابهامات قابل ملاحظه ای همراه کرده است.

عکس مقاله تولید خُرده رهبران اجتماعی در فضای مجازی

تولید خُرده رهبران اجتماعی در فضای مجازی

بستر فضای مجازی و شبکه های اجتماعی متعاقب دگرگونی های ناشی از مُدرنیسم و پُست مدرنیسم در ایران، سیگنال های بروز تغییرات اجتماعی قابل توجهی را می دهد. یکی از این تغییرات احتمالی، تغییر الگوی تبعیت در ایران از رهبران سنتی (مذهبی – سیاسی) به شخصیت های حقیقی با ویژگی های اجتماعی (غیر مذهبی و غیر سیاسی) است. این تغییر ساختار لزوماً با به هم ریختگی های مثبت یا منفی قابل توجهی همراه است که ساختارهای سیاسی، مذهبی و فرهنگی را نیز متأثر خواهد ساخت.

از این منظر مطالعه فضای مجازی و بستر محبوب اینستاگرام در ایران نشان دهد که الگوی “دنبال کنندگی و دنبال شوندگی” در این شبکه اجتماعی هرچند قطعاً منطبق بر الگوی “رهبر –پیرو” در فضای حقیقی نیست، اما سیگنال های مهمی برای تغییر در آینده را گوشزد می کند. در این عرصه دنبال شوندگی سلبریتی ها و اینفلوئنسرهای طنزپرداز بیش از صد برابر مراجع مذهبی و میزان دنبال شوندگی برخی خوانندگان رپ (موسیقی اعتراضی اجتماعی) بیش از صدها برابر است. این یادداشت عواملی چون فقر و بحران اقتصادی، گسستگی مراجع دینی – مذهبی از فضای مجازی، بدنمندی و التذاذ جنسی، اختلافات سیاسی در کشور، فردگرایی و نسبی گرایی اخلاقی، مسأله اختلال شخصیت، شکاف نسلی ارزشی و سِنّی و ناآشنابودن رهبران سیاسی – مذهبی با اقتضائات فضای مجازی را در این وضعیت دخیل می داند.

عکس مقاله تحریم تسلیحاتی ایران وگزینه های پیش روی امریکا از منظر اندیشکده های بین المللی

 تحریم تسلیحاتی ایران وگزینه های پیش روی امریکا از منظر اندیشکده های بین المللی

بر اساس قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت در سال ۲۰۱۵ که به اجرای برجام و رفع تحریم های هسته ای ایران مربوط است، تحریم های تسلیحاتی اِعمال شده بر ایران بعد از پنج سال و به طور مشخص در اکتبر ۲۰۲۰ برداشته خواهد شد و ایران در خرید و فروش و انتقال تسلیحات متعارف با محدودیتی روبرو نخواهد بود. در حالی که رفع این محدودیت ها به عنوان یکی از اجزای مهم برجام مورد تأیید قدرت های بزرگ قرار گرفته است، با نزدیک شدن به موعد زمانی رفع تحریم های تسلیحاتی ایران، امریکا تلاش های گسترده ای را برای تداوم تحریم های تسلیحاتی جمهوری اسلامی ایران آغاز کرده است.
دولت امریکا که از سال ۲۰۱۸ با خروج رسمی از برجام در قالب سیاست فشار حداکثری سعی کرده است ضمن اعمال بیشترین تحریم ها بر ایران باعث فروپاشی توافق هسته ای بین ایران و قدرت های بزرگ شود، در شرایط حاضر با توجه به ناکامی در این خصوص سعی دارد تا با تلاش های گسترده مانع از بهره گیری حداقلی ایران از منافع برجام شده و از این طریق ایران را وادار نماید تا از این توافق خارج شود…

عکس مقاله انتخابات ریاست جمهوری آمریکا از منظر افکارسنجی و داده

 انتخابات ریاست جمهوری آمریکا از منظر افکارسنجی و داده

انتخابات ریاست جمهوری آمریکا علاوه بر آنکه مسیر کلی سیاست های چهار ساله ی ایالات متحده را در عرصه داخلی و بین المللی مشخص می کند، اطلاعاتی جامع پیرامون نحوه تفکر سیاسی و اجتماعی جامعه آمریکا و نیز تصور آنان در رابطه با کارآمدی سیستم فراهم می کند. از این رو نظرسنجی های انتخابات از دیرباز مورد توجه کارشناسان سیاسی و اجتماعی بوده است و حقایق ارزشمندی از آنها استخراج می شود. این یادداشت پیرامون انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده و نیز نظرسنجی های مختلف آن خواهد بود.

عکس مقاله تحلیل شبکه پویای بازیگران)قسمت اول(

تحلیل شبکه پویای بازیگران (قسمت اول)

مسائل آینده پژوهی و سیاست پژوهی بر اساس شرایط مسأله با استفاده از رویکردهایی متنوع مدلسازی و تحلیل می شوند که در دو دسته کلی رویکر دهای کمّی و کیفی قرار می گیرند. تحلیل شبکه پویای بازیگران نیز از رویکر دهایی است که برای تحلیل مسائل با حضور بازیگران مختلف با اهداف و نیّت های متنوع استفاده می شود. این یادداشت به بررسی چارچوب کلی این روش و شرایط استفاده از آن می پردازد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.