سرمقاله ( ماهنامه شماره ۴۹)

آسیب شناسی و آینده پژوهی اجتماع عظیم اربعین ضرورتی انکارناشدنی

در سال های اخیر با تحولات و تغییرات رخ داده در حاکمیت عراق و باز شدن مسیر زیارت، اجتماع عظیم و بی مانندی در ایام اربعین شهادت حضرت سیدالشهدا(ع) و یاران بزرگوارش شکل گرفته که بدون هیچ تردیدی، می توان از آن به عنوان یکی از اجتماعات عظیم و تاریخ ساز یاد کرد. از سوی دیگر، هم چون هر پدیده اجتماعی – فرهنگی دیگری، برای جلوگیری از ورود آسیب ها و لطمه های محتمل به آن، لازم است با جدیت و دلسوزی تمام، نسبت به آسیب شناسی و البته آینده پژوهی آن اقدام کرد. نگارنده این نوشتار بر آن است که مسیر صحیح و بایسته این آسیب شناسی، آینده پژوهی سنجیده ی این پدیده چند وجهی معنوی – فرهنگی است و ضرورت دارد که جامعه آینده پژوهی کشور، نسبت به این آینده پژوهی ضروری و مهم بی تفاوت نباشد؛ چنان که می توان گفت « اربعین، آیه ای برای آینده و رخدادهای گذشته نیز آیه ای برای اربعین هستند تا بتوان از این آینده نزدیک، برای آینده ای دورتر بهره برد.»

ماهنامه شماره ۴۹

۷ عنوان تخصصی
فرمت PDF
مقاله های اورگانیک و تخصصی
ساختار بصری
کاملا رنگی

تعداد صفحات

این ماهنامه در ۲۸ صفحه A4   با بالاترین کیفیت ممکن خروجی PDF گرفته شده است تا شما مخاطب گرامی بتوانید این ماهنامه را در موبایل و کامپیوتر به راحتی مشاهده کنید . لازم به ذکر است که استفاده از مطالب این ماهنامه در سایت های شخصی و تجاری با ذکر منبع و اجازه نامه رسمی از موسسه افق آینده پژوهی راهبردی بلا مانع می باشد .

تعداد عناوین اصلی این ماهنامه ۱۳ عنوان می باشد
  • آینده روابط عربستان سعودی و رژیم صهیونیستی (کدام بازیگران اثرگذارترند؟)
  • آینده فیلترینگ در جمهوری اسلامی ایران (تعریف، انواع و سناریوهای محتمل)
  • جانبداری در دانشنامه اینترنتی ویکی پدیا (علل، انواع و راهکارها)
  • آینده توییتر در دوگانه تصمیم گیری (قسمت اول: معرفی و ظرفیت ها)
  • گزارش یک رساله ( ۶. تدوین چارچوب شناختی – هنجاری آینده اندیشی بر پایه معارف و مفاهیم قرآنی)
  • کاربست روش پس نگری در آینده پژوهی (قسمت اول: پیشینه روش و شیو ه های اجرا)
نویسندگان و محققان این شماره از ماهنامه

حسن محسنی

علی اکبر اسدی

سیّدمحمّدرضا اصنافی

سیّد آرش وکیلیان

احمدرضا میرزایی

مهدی احمدیان

سعید سمیعی

حمیدرضا خسروی

آسیب شناسی و آینده پژوهی اجتماع عظیم اربعین ضرورتی انکارناشدنی

  • آینده روابط عربستان سعودی و رژیم صهیونیستی (کدام بازیگران اثرگذارترند؟)
  • آینده فیلترینگ در جمهوری اسلامی ایران (تعریف، انواع و سناریوهای محتمل)
  • جانبداری در دانشنامه اینترنتی ویکی پدیا (علل، انواع و راهکارها)
  • آینده توییتر در دوگانه تصمیم گیری (قسمت اول: معرفی و ظرفیت ها)
  • گزارش یک رساله ( ۶. تدوین چارچوب شناختی – هنجاری آینده اندیشی بر پایه معارف و مفاهیم قرآنی)
  • کاربست روش پس نگری در آینده پژوهی (قسمت اول: پیشینه روش و شیو ه های اجرا)
عکس مقاله آینده روابط عربستان سعودی و رژیم صهیونیستی

آینده روابط عربستان سعودی و رژیم صهیونیستی (کدام بازیگران اثرگذارترند؟)

تغییرها و تحولات سالیان اخیر در اهداف و دستورکارهای منطقه ای عربستان سعودی، در شرایطی که هنوز موضوع فلسطین و دفاع از حقوق و آرمان های مردم فلسطین در جهان عرب از اهمیت قابل توجهی برخوردار است، موجب شده تا عربستان سعودی با اتّخاذ سیاست هایی هم چون مطرح ساختن جمهوری اسلامی ایران به عنوان تهدید اصلی منطقه به جای رژیم صهیونیستی و هم چنین رفت و آمدهای علنی در قالب های غیردولتی بین برخی شخصیت های سعودی و صهیونیستی، در عمل، احتمال های متفاوتی را درباره آینده روابط خود با رژیم صهیونیستی، پیش چشم ناظران بین المللی ایجاد کند. مبتنی بر اهمیت راهبردی این موضوع برای امنیت ملی ج.ا.ایران، مؤسسه افق آینده پژوهی راهبردی، در قالب یک طرح پژوهشی به تحلیل سویه ها و ابعاد مختلف این موضوع پرداخته که در نوشتار حاضر، صرفاً وجهی از وجوه این طرح پژوهشی- با تمرکز بر بازیگران مؤثر در آینده روابط عربستان و رژیم صهیونیستی- مورد بررسی قرار گرفته است.

عکس مقاله آینده فیلترینگ در جمهوری اسلامی ایران

 آینده فیلترینگ در جمهوری اسلامی ایران (تعریف، انواع و سناریوهای محتمل)

در سال های اخیر، فیلترینگ به عنوان یکی از کنش های اِعمال حاکمیت جمهوری اسلامی ایران بر فضای مجازی، از اهمیت و بازخوردهای فراوانی در فضای رسانه ای و سیاسی کشور برخوردار بوده است. درک اهمیت این موضوع سبب شد تا مؤسسه افق آینده پژوهی راهبردی در قالب یک طرح پژوهشی ویژه، با بهره گیری گسترده از نظرهای خبرگان فضای مجازی و بررسی داده ها و اطلاعات موجود در این زمینه، تلاش کند ضمن ارائه تعاریف دقیق از فیلترینگ و هم چنین تبیین انواع فیلترینگ، سناریوهای محتمل درباره آینده فیلترینگ را در ج.ا.ایران در افق هشت ساله واکاوی کند.
نوشتار حاضر، صرفاً گزارشی از نتایج طرح پژوهشی مذکور است که به صورت مشخص، بر تعریف فیلترینگ، انواع آن و سناریوهای محتمل این موضوع در افق هشت ساله، تأکید دارد.

عکس مقاله جانبداری در ویک یپدیا

جانبداری در ویکی پدیا (علل، انواع و راهکارها)

در شماره پیشین ماهنامه، نوشتاری با عنوان « ویکی پدیا و بازآرایی نهاد دانش » منتشر شد که بازخوردها و واکنش هایی را از سوی شماری از خوانندگان محترم ماهنامه در خصوص جانبداری و محتوای دارای سمت گیری در دانشنامه ویکی پدیا به همراه داشت. در این شماره، به مثابه یک متن تکمیلی برای محتوای نوشتار مذکور، نگارنده ابتدا به تبیین مفهوم بی طرفی در ویکی پدیا پرداخته و آنگاه انواع و علل جانبداری ها و سو  گیری های پنج گانه در ویکی پدیا را (جانبداری خودخواسته، جانبداری ناخواسته ی نظام مند، جانبداری بایسته،جانبداری ناخواسته ی کاربران و جانبداری ناشایسته) مطرح کرده است.
نگارنده مبتنی بر نکته هایی که در این راستا مطرح کرده، در پایان نوشتار در جستجوی پاسخ به این پرسش است که «  ویکی پدیا تا چه حدی مسؤول وضعیت مقاله های منتشره است؟ »

عکس مقاله آینده توییتر در دوگانه تصمیم گیری

آینده توییتر در دوگانه تصمیم گیری (قسمت اول: معرفی و ظرفیت ها)

میکروبلاگ توییتر به واسطه جایگاه مهمی که در فضای مجازی دارد به مرکز کُنش ها و واکنش های سیاسی و اجتماعی در عرصه بین الملل تبدیل شده است. این شبکه اجتماعی بعد از تحولات سال ۸۸ از دسترس مردم ایران خارج و در اصطلاح فیلتر شد؛ اما اکنون مدتی است که با توجه به ظرفیت های توییتر، توصیه هایی مبنی بر برداشتن سد فیلترینگ به منظور دسترسی ایرانیان به توییتر و مشارکت اجتماعی در این فضا مطرح می شود.

نوشتار پیش رو، نخستین قسمتِ گزارشی برگرفته از یک طرح پژوهشی است که در مؤسسه افقآینده پژوهی راهبردی انجام شده و قصد دارد از منظر دیپلماسی عمومی وضعیت های « ادامه فیلترینگ توییتر » و « رفع فیلترینگ توییتر » و تأثیرهای این امر بر آینده جایگاه رسانه ای و بین المللی کشور را بررسی کند.

عکس مقاله تدوین چارچوب شناختی- هنجاری آیند هاندیشی بر پایه معارف و مفاهیم قرآنی

 گزارش یک رساله  (تدوین چارچوب شناختی- هنجاری آینده اندیشی بر پایه معارف و مفاهیم قرآنی)

در هفتمین بخش از مجموعه نوشتارهای « گزارش یک رساله » که به معرفی مختصری از یک رساله تخصصی با موضوع آینده پژوهی اختصاص دارد، رساله دکتری آقای مهدی احمدیان (دانش آموخته دکتری آیند ه پژوهی دانشگاه تهران) با عنوان « تدوین چارچوب شناختی – هنجاری آیند هاندیشی بر پایه معارف و مفاهیم قرآنی » معرفی شده است. نگارنده این رساله، مبتنی بر نگره ای مهم و یک نیاز اساسی جامعه بشری یعنی « نگاه توحیدی به آینده » این فرض بنیادین را مطرح می کند که « طبیعی است یکتاپرستان در رویارویی با آموزه های انسان محور آینده پژوهی رایج دچار این ابهام شوند که آیا رویکردی توحیدی هم در آینده اندیشی متصور است؟ »
نگارنده ی این رساله برای نیل به پاسخ این پرسش، ابتدا پیش فرض های مدوّن آینده پژوهی را که نقش اساسی در شکل دهی به چارچوب شناختی – هنجاری آینده پژوهی رایج دارند، با رویکردی تحلیلی – انتقادی و در سطحی راهبردی مرور می کند و آن گاه به منظور بیان منسجم گزاره های توحیدی و گذار از اصول کلان توحیدی به اصول خاص آینده اندیشی، قرآن کریم را به عنوان منبعی مجسم از انسجام برگزیده است. مطالعه این رساله به همه علاقه مندان مباحث آینده پژوهی توصیه می شود.

مقاله کاربست رو ش پس نگری در آینده پژوهی

 کاربست روش پس نگری در آینده پژوهی (قسمت اول: پیشینه روش و شیوه های اجرا)

نگارنده- در دو قسمت – در پی تبیین روش پس نگری(۱) است که به عنوان یکی از روش های هنجاری آینده پژوهی به دنبال ارائه تصاویری از آینده های مطلوب است. هدف از پس نگری، آماده ساختن سیاستگذاران و عموم علاقه مندان به تصاویر آینده به عنوان یک زمینه برای رسیدن به تصمیم ها و شکل دادن به آرا است؛ به این امید که دانش جدید و ایده های جدید، منجر به شناسایی برخی از آراء کاملا جدید شود. بر این اساس در این قسمت از مقاله، ریشه های شکل گیری این روش و شیوه های مختلف اجرا و پیاده سازی آن مورد اشاره قرار خواهد گرفت و در قسمت دوم این نوشتار، با توجه به ضرورت آشنایی مخاطبان با کاربست این روش، خلاصه ای از یک پروژه آینده پژوهی که با استفاده از روش پس نگری انجام شده، ارائه خواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.