کلام نخست ( ماهنامه شماره ۷۸ )
سرمقاله این شماره از ماهنامه آینده پژوهی، یکی از مهم ترین مسائل کنونی ایران و منطقه را مورد بررسی قرار داده است. وضعیت آشفته همسایه شرقی و تأثیر آن بر امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران، موضوعی است که در سرمقاله بدان پرداخته شده است. متغیرها و پیشران های مسئله افغانستان و مخاطرات سیاستگذاری کلان ایران در این حوزه از جمله موضوعاتی است که مورد توجه قرار گرفته است. در حوزه سیاست خارجی، آینده برجام و مذاکرات بین ایران و کشورهای عضو برجام و به خصوص ایالات متحده و نیز روند احیای برجام و کاهش تحریم ها موضوعی است که در دو عنوان از مقالات این شماره نامه آینده پژوهی مطمح نظر قرار گرفته است. امنیت انرژی منطقه غرب آسیا و نحوه تعامل جمهوری اسلامی ایران و ترکیه در این زمینه در افق ده ساله موضوع دیگری است که در بخش سیاست خارجی بررسی شده است.
در حوزه مسائل داخلی، قوه قضائیه و بایسته های عملیاتی این قوّه در گام دوم انقلاب، مسئل های است که مورد توجه قرار گرفته است. تحلیل و علت یابی در خصوص آرای باطله انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ موضوع دیگری است که بدان پرداخته شده است. آینده وقوع اعتصابات صنفی سومین موضوع در حوزه مسائل داخلی است که با بهره گیری از نظریات علمی و با ابتنای بحث بر بنیان های ذهنی اعتصابات، این مسئله را مورد مداقه قرار داده است. بررسی ناخودآگاه بصری جامعه در آشوب ها از طریق رویکرد های نوین امنیتی مسئله دیگری است که در این شماره از ماهنامه بررسی شده است. در نهایت پیش بینی روندهای خشونت پسا انتخاباتی در انتخابات اخیر جهان و تعمیم مدل های احتمالی آن به امنیت ملی کشور آخرین موضوعی است که بدان پرداخته ایم.
در بخش مبنا نیز، روش دیده بانی آینده به عنوان یک رویکرد آینده پژوهی مبتنی بر شناسایی تهدیدها و فرصت های آینده معرفی شده است.
این ماهنامه در ۴۰ صفحه A4 با بالاترین کیفیت ممکن خروجی PDF گرفته شده است تا شما مخاطب گرامی بتوانید این ماهنامه را در موبایل و کامپیوتر به راحتی مشاهده کنید . لازم به ذکر است که استفاده از مطالب این ماهنامه در سایت های شخصی و تجاری با ذکر منبع و اجازه نامه رسمی از موسسه افق آینده پژوهی راهبردی بلا مانع می باشد .
سیاست گذاری در افغانستان؛ دوگانه های چالش زا و پیامدهای راهبردی برای ج.ا.ا
- بنیان های ذهنی اعتصابات صنفی و آینده پیش رو
- نگاهی آینده نگر به تحلیل آراء باطله انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰
- بازگشت به برجام و چشم انداز سیاست بین المللی دولت آینده ایران
- مذاکرات برجامی وین: رویکردها و عدم قطعیت ها
- سناریوهای آینده قوه قضائیه در گام دوم انقلاب اسلامی از حیث عدالت اجتماعی
- تصویرسازی ضد امنیتی و ناخودآگاه بصری جامعه در آشوب های نوین
- چشم انداز روابط ایران و ترکیه در حوزه امنیت انرژی منطقه ای تا سال ۲۰۳۰
- هشدارشناسی : پیش بینی روندهای خشونت پَسا انتخاباتی
- دیده بانی آینده
علیرضا خسروی
علیرضا خرم روز
علی اکبر اسدی
محسن خاکی
حسین شاه محمدی آذر
جاسم عطایی
سیاست گذاری در افغانستان؛ دوگانه های چالش زا و پیامدهای راهبردی برای ج.ا.ا
- بنیان های ذهنی اعتصابات صنفی و آینده پیش رو
- نگاهی آینده نگر به تحلیل آراء باطله انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰
- بازگشت به برجام و چشم انداز سیاست بین المللی دولت آینده ایران
- مذاکرات برجامی وین: رویکردها و عدم قطعیت ها
- سناریوهای آینده قوه قضائیه در گام دوم انقلاب اسلامی از حیث عدالت اجتماعی
- تصویرسازی ضد امنیتی و ناخودآگاه بصری جامعه در آشوب های نوین
- چشم انداز روابط ایران و ترکیه در حوزه امنیت انرژی منطقه ای تا سال ۲۰۳۰
- هشدارشناسی : پیش بینی روندهای خشونت پَسا انتخاباتی
- دیده بانی آینده

بنیان های ذهنی اعتصابات صِنفی و آینده پیشِ رو
مسئله اعتصاب نیروهای کارگری و کارمندی در برخی صنوف از جمله چالش هایی است که در صورت فراگیر شدن و گره خوردن با مسائل سیاسی، می تواند زمینه های ناامنی گسترده ای را فراهم سازد. این مقوله در میان روش های اعتراضی مختلف، به عنوان فلج کننده ترین مرحله، می تواند سیستم سیاسی و امنیتی کشور را با چالش های زیادی روبرو سازد. بررسی بنیان های ذهنی که باعث نیل به این حرکت می شود، از جمله مسائلی است که می تواند به صورت ریشه ای به حل معضل اعتصابات صنفی بپردازد. در کنار این مقوله نگاهی به آینده پیش رو از حیث برخورد و یا مدارا با این دست اعتراضات نیز از جمله مهمترین رویکردهایی است که باید به آن توجه نمود. همچنان که پیش از این در مقاله هایی به صورت جداگانه، در باب شورش متافیزیکی بحث شد، اکنون نیز از باب انسان عصیانگر و یا شورشگر متافیزیکی به این مقوله پرداخته می شود و زمینه های روانی و ذهنی حرکت به سمت اعتصاب در ایران اکنون مورد تحلیل قرار خواهد گرفت.

بازگشت به برجام و چشم انداز سیاست بین المللی دولت آینده ایران
مذاکرات برجامی به عنوان یکی از موضوع های کلیدی سیاست خارجی جمهوری اسامی ایران در طول شش ماه اخیر بوده است. دونالد ترامپ با خروج از برجام باعث شکل گیری عدم قطعیت های بسیاری در سیاست خارجی و منطقه ای ایران و افزایش مواجهه بین تهران و واشنگتن در طول چند سال گذشته شد. اما تأکید دولت بایدن بر بازگشت به برجام و استقبال جامعه جهانی و ایران از چنین تصمیمی باعث شد تا امیدواری هایی برای کاهش تقابل بین امریکا و ایران شکل گرفته و چشم انداز متفاوتی برای مناسبات بین طرفین ترسیم شود. با گذشت چند ماه از مذاکرات برجامی بین ایران و قدرت های جهانی و انتشار اخبار و گزارش هایی خوشبینانه در خصوص توافق طرفین برای احیای برجام، آینده سیاست بین المللی ایران در شرایط پس از بازگشت به برجام به عنوان موضوعی کلیدی مطرح است. به خصوص اینکه بازگشت به برجام با برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در ایران و شکل گیری دولت جدیدی همراه است که می تواند دیدگاه های متفاوت و جدیدی را در خصوص سیاست های بین المللی کشور ارایه دهد. در چنین شرایطی بار دیگر ابهامات و تردیدها در خصوص سیاست بین المللی ایران و به صورت خاص نوع تعاملات و روابط تهران با قدرت های بزرگ افزایش یافته و عدم قطعیت های مربوطه ارایه نگاهی جدید و ترسیم چشم اندازهای احتمالی را ضروری ساخته است. بر این اساس در این نوشتار با مفروض قرار دادن نتایج مثبت مذاکرات برجامی، ضمن اشاره به ابعاد و نگرش های برجامی و ارتباط تحولات انتخاباتی با برجام، تلاش خواهد شد تا چشم اندازهایی برای سیاست بین المللی ایران در شرایط بازگشت به برجام و شکل گیری دولت جدید ترسیم شود.

سناریوهای آینده قوه قضائیه؛ در گام دوم انقلاب اسلامی از حیث عدالت اجتماعی
در مقاله پیش رو با طرح این نکته که مسئله قوه قضائیه گام دوم باید آن باشد که چگونه عدالت حاصل و بی عدالتی زائل می شود، نه آنکه چگونه با بی عدالتی مبارزه می شود؛ ؛مسئله اصلی قوه قضائیه در گام دوم انقلاب را که با انتصاب رئیس جدید قوه نیز همراه است ؛«تولید عدالت» و نه صرف مبارزه با ظلم، بی عدالتی و تبعیض می داند .در حالی که قوای قضائیه رژیم های لیبرال وقعی به عدالت اجتماعی یا توزیعی نمی گذارند و با نگاهی داروینیستی یا آدام اسمیتی، نحوه توزیع مواهب اجتماعی را به دست قدرتمندان یا بازار آزاد می سپرند، قوه قضائیه تراز جمهوری اسلامی به شدت در برابر سلطه و انحصار می ایستد و با رفع و دفع این مبنای کاملاً ظالمانه، به سمت آرمان «پر کردن جامعه از عدالت» حرکت می کند. بنابراین با ابتنای بر دو عدم قطعیت کلیدی سلطه و انحصار؛ به ترسیم چهار سناریو برای آینده قوه قضائیه از حیث عدالت اجتماعی می پردازد که عبارتند از: عدالت اجتماعی،نبرد با مافیا،نبرد با الیگارشی،ظلم اجتماعی