کلام نخست ( ماهنامه شماره ۷۱ )
وضعیت بازار های مالی و نقش مستقیم آن بر اقتصادِ کلان و معیشت جامعه به یکی از مهم ترین موضوعات ماه های اخیر کشور بدل شده است. این شماره از ماهنامه نامه آینده پژوهی نیز بر این موضوع تمرکز نموده است. علاوه بر سرمقاله که به بررسی شُبهات فقهی و اخلاقی مترتب بر بازار سرمایه و ضرورت توجه به آن برای کاهش پیامدهای آینده بر سبک زندگی اختصاص یافته، دو مقاله دیگر شامل سناریوهای بازار بورس در افق دو ساله،آینده اقتصاد اسلامی و مُعمای شگردهای بورسی نیز در ارتباط با بازار سرمایه و بیم ها و امیدهای آن نگاشته شده است. فقر و آینده آن از موضوعات دیگری است که در ظرف دو گفتمان متفاوت به بحث گذاشته می شود.
با توجه به اهمیت بسیار بالای نگاه به شرق و توافق ۲۵ ساله ایران و چین و در ادامه ی موضوعات مرتبط در ماهنامه شماره ۷۰ ، در این شماره از نامه آینده پژوهی نیز سه مقاله به این موضوع اختصاص یافته است. رویکرد روسیه پیرامون توافق جمهوری اسلامی ایران و جمهوری خلق چین و نیز واکنش های احتمالی هند نسبت به این توافق از جمله موضوعات مهمی است که مورد توجه قرار گرفته. فرصت ها و چالش های ج.ا.ا در ظرف تنش های ایجاد شده میان امریکا و چین و نیز آینده بحران سیاسی بِلاروس از دیگر موضوعاتی است که به آنها اشاره شده است.
بخش فناوری آینده به بررسی تأثیرات روند های شکل گرفته در شبکه های اجتماعی بر واقعیت بیرونی می پردازد. از این رو جریان سازی اجتماعی شبکه اجتماعی توئیتر مورد مطالعه قرار گرفته است. بخش مبنای آینده نیز دو مقاله در بردارد. مقاله اول ادامه ی تحلیل آماری و تجویز راهبردی پیرامون همه گیری کرونا را پوشش داده و مقاله دوم، ادامه معرفی رویکرد پَس نگری به عنوان یکی از روش های آینده پژوهی را مد نظر قرار می دهد.
این ماهنامه در ۴۰ صفحه A4 با بالاترین کیفیت ممکن خروجی PDF گرفته شده است تا شما مخاطب گرامی بتوانید این ماهنامه را در موبایل و کامپیوتر به راحتی مشاهده کنید . لازم به ذکر است که استفاده از مطالب این ماهنامه در سایت های شخصی و تجاری با ذکر منبع و اجازه نامه رسمی از موسسه افق آینده پژوهی راهبردی بلا مانع می باشد .
نگاهی آینده نگر به شبهات مترتب بر بازار سرمایه و تأثیرات آن بر سبک زندگی
- سناریوهای بازار بورس و اوراق بهادار جمهوری اسلامی ایران در افق دو ساله
- فقر در دو گفتمان و آینده آن
- دیدگاه روسیه نسبت به قرارداد ۲۵ ساله ایران و چین
- برآوردی از آشوب های خیابانی در بلاروس
- تنش های بین امریکا و چین در دوره جدید: فرصت ها و چالش های ایران
- آینده پژوهی روابط ایران و هند با تأکید بر توافقنامه ۲۵ ساله ایران و چین
- آینده اقتصاد اسلامی و معمای شگردهای بورسی
- هشتگ های تغییرساز؛ مروری بر هشتگ اعدام نکنید در ایران و هشتگ BlackLivesMatter در آمریکا
- کرونا؛ تحلیل آماری، تجویز راهبردی(قسمت دوم)
- روش پس نگری در آینده پژوهی (قسمت دوم)
علیرضا خسروی
علی اکبر اسدی
محسن خاکی
جاسم عطایی
حسین شاه محمدی
مهشید شهیدی
سعید سمیعی
نگاهی آینده نگر به شبهات مترتب بر بازار سرمایه و تأثیرات آن بر سبک زندگی
- سناریوهای بازار بورس و اوراق بهادار جمهوری اسلامی ایران در افق دو ساله
- فقر در دو گفتمان و آینده آن
- دیدگاه روسیه نسبت به قرارداد ۲۵ ساله ایران و چین
- برآوردی از آشوب های خیابانی در بلاروس
- تنش های بین امریکا و چین در دوره جدید: فرصت ها و چالش های ایران
- آینده پژوهی روابط ایران و هند با تأکید بر توافقنامه ۲۵ ساله ایران و چین
- آینده اقتصاد اسلامی و معمای شگردهای بورسی
- هشتگ های تغییرساز؛ مروری بر هشتگ اعدام نکنید در ایران و هشتگ BlackLivesMatter در آمریکا
- کرونا؛ تحلیل آماری، تجویز راهبردی(قسمت دوم)
- روش پس نگری در آینده پژوهی (قسمت دوم)

سناریوهای بازار بورس و اوراق بهادار جمهوری اسلامی ایران در افق دو ساله
مؤسسه افق آینده پژوهی راهبردی در راستای رسالت خود پروژه ای را با عنوان سناریوهای بازار بورس و اوراق بهادار جمهوری اسلامی ایران در افق دو ساله در دستور کار قرار داد که در این شماره خلاصه ای از یافته های آن برای مخاطبین محترم ماهنامه ارائه می شود. در این گزارش که در تیرماه ۱۳۹۹ به تولید نهایی رسید؛ مفروض بر روند افزایشی شاخص بازار بورس در چندماه نخست سال، به این سؤال اصلی پرداخته شد که آیا روند فعلی شاخص بورس تا دو سال آینده تداوم خواهد داشت؟
یا اینکه متأثراز پیشران هایی می تواند فضاهای مختلفی از سناریوها را خلق کند؟ و اینکه آیا از میان این سناریوها می توان به راهبرد یا سیاستِ کلانی در خصوص بازار سرمایه دست یافت که با موضوع جهش تولید و اقتصاد مقاومتی همبستگی بالا داشته باشد؟ یافته های حاصله نشان می دهد که از میان پیشران های مؤثر، سه عدم قطعیت کلیدی، هشت سناریو را برای آینده ترسیم خواهد کرد، لیکن از آنجاکه برخی از سناریوها از توجیه پذیری یا باورپذیریِ پایینی برخوردارند، با ادغام یکی از عدم قطعیت ها ، سناریوهای اصلی بازار سرمایه در قالب چهار سناریوی مُحتمل شامل بازار گاوی، بازار خرسی، رشد متوازن بازارها؛ و سناریوی بچه پولداری احصاء و احتمالات وقوع و مطلوبیت آن بر پایه چند معیار راهبردی اولویت بندی شد.

دیدگاه روسیه نسبت به قرارداد ۲۵ ساله ایران و چین
برنامه ۲۵ ساله همکاری های مشترک ایران و چین، توافقنامه راهبردی میان جمهوری اسلامی ایران و جمهوری خلق چین است که طبق آن بنا است چینی ها در صنعت نفت، گاز، پتروشیمی، زیرساخت حمل و نقل، کشاورزی و … سرمایه گذاری وسیعی انجام دهند. همچنین، این توافق شامل همکاری نظامی، تسلیحاتی و اطلاعاتی میان دو کشور نیز می شود؛ موضوعی که شاید بیش از زمینه های اقتصادی که منجر به بی اثر شدن تحریم های آمریکا خواهد شد نگرانی رُقبا و دشمنان جمهوری اسلامی را برانگیخته است.
این توافقنامه بحث های زیادی در سطح داخلی، منطقه ای و بین المللی برانگیخته است. از این میان روسیه به عنوان کشوری که دارای روابط مناسب با چین و ایران است، نمی تواند از این توافقنامه چشم پوشی کند، از این رو بررسی دیدگاه روسیه در این زمینه می تواند شناخت مناسبی از تحولات منطقه ای و بین المللی در آینده را فراهم آورد. برای بررسی بهتر، موضوع را به صورت کُنش – واکنش تحلیل خواهیم نمود. به این صورت که، تصمیم ایران و چین (کَُنش نخبگان سیاسی ایران و چین) در جهت توافقنامه ۲۵ ساله ایران و چین، سبب واکنش های داخلی و خارجی شده، و نگاه قدرت های منطقه ای و فرامنطقه ای را به خود معطوف کرده است. از جمله این واکنش ها می توان به واکنش روسیه اشاره نمود، که در این پژوهش مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

تنش های بین امریکا و چین در دوره جدید؛ فرصت ها و چالش های ایران
امریکا و چین به عنوان دو قدرت نخست جهانی در عرصه اقتصادی محسوب می شوند و روابط و مناسبات بین این دو قدرت بزرگ جهانی یکی از اصلی ترین مؤلفه های شکل دهنده روندهای بین المللی و منطقه ای است. هر چند ممکن است نوع روابط امریکا و چین و تغییرات مرتبط با آن برای برخی از کشورها اثرات کمتری داشته باشد، اما برای بازیگرانی مانند ایران که وضعیت آنها با شرایط و رویکرد قدرت های بزرگ ارتباط جدی دارد، این مناسبات اهمیت و اثرگذاری بالایی دارد. به خصوص اینکه ایران در طول دهه های بعد از پیروزی انقلاب اسلامی روابط پرتنش و همراه با تخاصمی را با امریکا پشت سر گذاشته و در مقابل روابط سیاسی و اقتصادی کم تنش و روبه گسترشی را با چین تجربه کرده است. در دوره اخیر با رویکرد تهاجمی و تحریک آمیز دولت ترامپ از یک سو و رویکرد اقتدارگرایانه و قاطعانه دولت چین به رهبری شی جین پینگ از سوی دیگر تنش های بین این دو قدرت جهانی روند فزاینده ای داشته و به خصوص با همه گیر شدن کرونا و تأثیرات منفی بر اقتصاد جهانی این تنش ها بسیار افزایش یافته است.
پرسش اصلی این نوشتار آن است که این تنش ها برای جمهوری اسلامی ایران به عنوان دولتی با مختصات و ویژگی های خاص سیاسی و اقتصادی چه تأثیراتی داشته و فرصت ها و چالش های ناشی از تنش های بجینگ و واشنگتن برای تهران کدامند؟