سرمقاله ( ماهنامه شماره ۳۳)
جمهوری اسلامی ایران و آینده ترتیبات منطقه ای
دگرگونی ها و تحولات پویای جهان معاصر به ویژه در ابعاد منطقه ای پیرامون جمهوری اسلامی ایران، هم چنان روندی شتابناک، پیچیده، چند وجهی و گاه شگفتی ساز را تجربه می کنند؛ تا آن جا که شماری از صاحب نظران روابط بین الملل و مطالعات منطقه ای، برآنند که این تحولات پیچیده را می بایست با اتکا به نظریه هایی هم چون ” نظریه آشوب ” (جیمز روزنا) ارزیابی کرده و آن گاه به تحلیل شرایط فرارویِ منطقه و آینده تحولات منطقه ای و اهمیت آن ها از زاویه منافع و سیاست های کلان ایران اسلامی پرداخت.
بدیهی است بدون شناخت دقیق و آگاهی عمیق جمهوری اسلامی ایران از تغییرات و تحولات پویا و سریع منطقه ای، نمی توان به دستیابی سیاست گذاران کشور در بالاترین سطوح تصمیم سازی به تصویری یا تصاویری از آینده مناسبات و ترتیبات منطقه ای- به خصوص در ابعاد کلان امنیتی – امیدوار بود. مبتنی بر این امر، یادداشت حاضر در پی آن است که با ترسیم نمایی مختصر از آن چه در فضای کنونی منطقه و اهمیت آن ها برای منافع و رهیافت های کلان ایران اسلامی می گذرد، زمینه را برای اشاره به برخی پروژه های تحقیقاتی که در مؤسسه افق آینده پژوهی در این زمینه موضوعی در حال تهیه است، فراهم کند.
این ماهنامه در ۲۸ صفحه A4 با بالاترین کیفیت ممکن خروجی PDF گرفته شده است تا شما مخاطب گرامی بتوانید این ماهنامه را در موبایل و کامپیوتر به راحتی مشاهده کنید . لازم به ذکر است که استفاده از مطالب این ماهنامه در سایت های شخصی و تجاری با ذکر منبع و اجازه نامه رسمی از موسسه افق آینده پژوهی راهبردی بلا مانع می باشد .
- جمهوری اسلامی ایران و آینده ترتیبات منطقه ای
- رسانه های اجتماعی، تغییر الگوهای ارتباطی کاربران و آسیب های فرهنگی آینده
- آینده رهبری فلسطین
- آیندهپژوهی عربستان سعودی (قسمت پایانی)
- چشم انداز روند دموکراتیزاسیون در جهان عرب
- آینده بحران سیاسی جدید عراق (۱)
- استارت آپ (کشف نخبگان خلّاق در عرصه رقابتی فضای مجازی)
- پویش محیطی در آینده پژوهی
حسن محسنی کرهرودی
سیدآرش وکیلیان
سید محمدرضا اصنافی
سلمان رضوی
حسن احمدیان
مصطفی تقوی
جمهوری اسلامی ایران و آینده ترتیبات منطقه ای
- رسانه های اجتماعی، تغییر الگوهای ارتباطی کاربران و آسیب های فرهنگی آینده
- آینده رهبری فلسطین
- آیندهپژوهی عربستان سعودی (قسمت پایانی)
- چشم انداز روند دموکراتیزاسیون در جهان عرب
- آینده بحران سیاسی جدید عراق (۱)
- استارت آپ (کشف نخبگان خلّاق در عرصه رقابتی فضای مجازی)
- پویش محیطی در آینده پژوهی

آینده رهبری فلسطین
در اندیشه های سیاسی اسلامی بر وجود حاکم در جامعه اسلامی تاکید زیادی شده است. در این چارچوب، حتی حاکم بودن یک رهبر فاجر و ظالم بهتر از عدم وجود رهبر تلقی شده است. خلافت الهی، امامت و رهبری، حکومت و زمامداری، صفات و شایستگی های امام، بیعت، شورا، وظایف رهبر و امام، نصیحت ائمه مسلمین و مخالفت با طاغوت از جمله عبارت ها و اصطلاح هایی است که در راستای مسأله رهبری در دین مبین اسلام بدان ها اشاره شده است. مسأله رهبری، سازمان یافتگی و مدیریت به همان نسبت که در میان صهیونیست ها و جامعه رژیم صهیونیستی از سابقه، انسجام و تحزب لازم برخوردار بوده، بین فلسطینی ها از تشتّت و بی سازمانی رنج برده است.
در نوشتار حاضر، ضمن اشاره ای کوتاه به سابقه و پیشینه رهبری در فلسطین (مبارزاتی و سیاسی)، در جست و جوی پاسخ این پرسش ها هستیم که چرا فلسطینی ها همواره با بحران رهبری روبه رو بوده اند؟ هم چنین تلاش می شود وضعیت های فراروی رهبری فلسطین نیز تبیین شود.

بحران سیاسی جدید در عراق ( ریشه ها، رویکر دها و سناریوها- قسمت اول )
عراق در طول دهه های گذشته جنگ ها، تحریم ها و شرایط دشواری را سپری کرده است؛ اما با گذشت سال ها پس از سقوط حکومت صدام در سال ٢٠٠٣، این کشور شاهد بحران ها و مشکلات بسیاری بوده است.
در سال های اخیر هجوم داعش و سیطره آن بر بخش های بزرگی از عراق و نزدیکی آن به دروازه های بغداد در سال ٢٠١۴ باعث ایجاد بحرانِ امنیتی بزرگی در این کشور شد. هم چنین سقوط قیمت نفت و کاهش منابع درآمدی این کشور از سال ٢٠١۵ موجب ورود عراق به مرحله نوینی از بحران اقتصادی شد؛ اما جدیدترین تحول به آغاز اعتراضات مردمی از تابستان ٢٠١۵ و تداوم آن بازمی گردد که باعث شکل گیری بحران سیاسی نوینی در این کشور شده است؛ بحرانی که با انشقاق جدی بین نمایندگان پارلمان و جریان های سیاسی و سپس ورود بخشی از معترضین به منطقه سبز بغداد و حضور در نهادهای حکومتی مانند پارلمان به اوج خود رسید و زنگ های خطر فروپاشی عراق را به صدا درآورد. تحولات اخیر نشانگر ورود عراق به مرحله دشوار و پیچیده ای از تاریخ خود است که در صورت عدم مدیریت صحیح و به موقع، می تواند به نتایج خطرناکی منجر شود که وخیم ترین آن ها فروپاشی عراق خواهد بود.
با توجه به اهمیت این تحولات و ارتباط مستقیم آن با منافع و امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران، در این نوشتار دو قسمتی، در پی آن هستیم تا ضمن اشاره به ابعاد و ریشه های بحران سیاسی کنونی در عراق، به رویکرد بازیگران مختلف در این بحران بپردازیم و در نهایت وضعیت های پیش رو را تبیین کنیم.